19. júna 2019 | autor: Solid Care | žiadne komentáre
Výživa zohráva významnú úlohu v starostlivosti o starého človeka. V prípade nevyváženej a nekvalitnej stravy dochádza k obezite alebo podvýžive, s čím priamo súvisí vznik ďalších zdravotných problémov.
Obezita a jej následky
K obezite dochádza, ak je príjem energie do tela väčší ako výdaj, čo vedie k nadmernému ukladaniu energetických zásob v podobe tuku. S obezitou sa spája široké spektrum zdravotných problémov. Najviac zaťažuje pohybový aparát, kosti a kĺby. Obezita sa tiež negatívne podpisuje na držaní tela, zmene stereotypu chôdze, čím sa preťažujú kĺbové plochy v inom smere. Senior môže mať ťažkosti s rovnováhou, čo zvyšuje riziko úrazu. Obezita tiež vedie k zhoršeniu artrózy, zvýšeniu krvného tlaku, cukrovke, srdcovo-cievnym ochoreniam, bolestiam nôh a chrbtice. Podporuje vznik kŕčových žíl.
Ako obezitu riešiť?
Boj s obezitou sa nedá vyhrať žiadnymi zázračnými tabletkami. Odporúča sa redukčná diéta, ktorú by mal stanoviť lekár. Množstvo bielkovín nemôžeme znižovať, pretože zvýšená chorobnosť v starobe zvyšuje nároky na príjem bielkovín a ich kvalitu. To, čo znížiť môžeme, je množstvo tukov v strave, ktoré by nemalo presiahnuť 35 %. Prevažovať by mali rastlinné tuky nad živočíšnymi. Stravu podávame častejšie a v menších porciách. Jedlo pripravujeme dusením, varením a pečením, nevhodné je vyprážanie. Treba dodržiavať pitný režim, obmedziť sladkosti, sacharidy konzumovať skôr formou príloh. Vyvarovať sa treba aj nevedomého, automatického maškrtenia počas dňa napr. pri pozeraní televízie. S oslabenou chuťou majú seniori tendenciu viac soliť, je to však pre nich škodlivé. S obezitou treba bojovať aj pravidelným pohybom, prechádzkami, nenáročnými cvičeniami a fyzickými aktivitami ako práca v záhradke, nakupovanie, varenie a pod. V prípade mimoriadne závažných problémov s obezitou prichádza do úvahy aj chirurgický zákrok.
Obezita spôsobuje nie len u seniorov celý rad zdravotných komplikácii.
Aká je optimálna hmotnosť?
Optimálna hmotnosť seniora je taká, ktorá mu umožňuje bez obmedzení fungovať a pohybovať sa s ohľadom na jeho ostatné zdravotné problémy. Energetický príjem seniora by mal byť zároveň primeraný tomu, akú veľkú energiu musí denne vynaložiť. Doporučená výška energetického príjmu osôb starších ako 60 rokov je 8000 – 8400 kJ. Môže byť niekedy zvýšená vplyvom niektorých chronických ochorení (srdcová alebo dychová nedostatočnosť).
Prečo sú seniori ohrození podvýživou?
Podvýživa je nerovnováha medzi prísunom živín a energie do organizmu a potrebou na zaistenie obnovy tkanív, chodu a špecifických funkcií tela. Príčiny podvýživy u seniorov môžu byť rôzne. Patrí sem vekom znížená celková chuť do jedla, spomalenie činnosti tráviaceho traktu, problémy so spracovaním a absorbovaním živín, oslabenie chuti a čuchu, problémy s chrupom, bolesť ústnej dutiny alebo problematické prehĺtanie. Podvýživa môže byť aj dôsledkom zníženej schopnosti pohybovať sa a pripraviť si jedlo, zhoršenej finančnej situácie, ale aj psychických problémov ako depresia, ktorá sa spája s nezáujmom o jedlo. Nechutenstvo môže zapríčiniť aj stolovanie osamote a užívanie niektorých liekov napr. digoxinu, teofilinu, psychofarmák, cytostatík a iných.
Prejavy a následky podvýživy
Podvýživa u starých ľudí je závažným zdravotným problémom a vedie k vzniku nových a zhoršeniu súčasných zdravotných problémov. Prejavuje sa zhoršením fyzickej a mentálnej kondície, respiračnými ťažkosťami, vyčerpaním a rozvratom vnútorného prostredia. Objavuje sa nechutenstvo, únava, úbytok netukovej telesnej hmoty, zníži sa svalová sila. Následkami podvýživy sú oslabená imunita a zvýšené riziko infekcií, pomalé hojenie rán, ľahká tvorba modrín, oslabené svalstvo, čo vedie k zhoršenej pohyblivosti a zvýšenej náchylnosti k pádom a zlomeninám. Zhoršuje sa stav zubov, vlasov a pokožky, seniorom ubúda na hmotnosti. Obzvlášť citliví voči účinkom nesprávnej výživy sú seniori trpiaci demenciou.
Pri podvýžive je nutné do jedálnička zaradiť porebné množstvo živín.
Ako podvýživu riešiť?
Ak senior trpí podvýživou, najprv sa snažíme zistiť prečo a až následne problém riešime. Napríklad, možno aj pociťuje hlad, ale prehĺtanie tuhej strany mu spôsobuje problémy alebo bolesti. Vtedy situáciu vyriešime prípravou kašovitých pokrmov. Pre seniorov je všeobecne problematické prijať väčšie množstvo potravy. Preto je dôležité podávať menšie, ale o to výživnejšie porcie. Hodnota jedla sa nemeria len podľa objemu, ale hlavne podľa jeho kvality. Majte na pamäti, že aj obézny senior môže trpieť podvýživou, ak prijíma nadmerné množstvo jednotvárnej stravy, ktorá obsahuje len minimum potrebných živín.
Do jedálnička seniora zaraďte výživné a kalorické potraviny ako sú mliečne výrobky s vysokým obsahom tuku, čerstvé ovocie a zeleninu, celozrnné sušienky, polievky zahustite cestovinou, ryžou alebo uvareným vajíčkom. Pomôžu aj maličkosti. Medzi jedlami ponúknite lyžicu tvarohu, kúsok ovocia, orechy alebo ochutené nutridrinky. Netreba zabudnúť na dostatočný príjem minerálov (najmä železa, zinku a vápnika) a vitamínov E a C, beta – karoténu, kyseliny listovej a B 12. Po konzultácii s lekárom je ich možné doplniť aj výživovými doplnkami. Chuť do jedla zvyšuje aj pohyb. Stačí prechádzka či nenáročné cvičenie. Nenechajte seniora stolovať osamote, jedlo mu vždy pekne naservírujte. Pekne upravené jedlo zvyšuje apetít a aj lepšie chutí.