fbpx
Hore

Recepty z nemeckej veľkonočnej kuchyne

Veľkonočná nemecká kuchyňa ponúka široký výber kulinárskych špecialít. Na Zelený štvrtok nesmie chýbať jedlo zo špenátu, pre Veľký piatok je typická ryba a zelené omáčky z byliniek a na Veľkonočnú nedeľu si Nemci pochutia na pečenej jahňacine. Cez sviatky je populárna aj šunka v chlebovom ceste a rozličné sladké a slané koláče. Vybrali sme pre vás niekoľko receptov, ktorými sa môžete inšpirovať, či už trávite veľkonočné sviatky na Slovensku, alebo v Nemecku. 

Veľkonočná šunka v chlebovom ceste so špenátom

Na štyri porcie budeme potrebovať: 800 – 1 000 g údenej šunky (nemecky Selchroller), 2 polievkové lyžice Dijónskej horčice, 200 g listového špenátu, 1 vajce na potieranie. Na chlebové cesto si pripravíme 350 g hrubej múky, 200 ml vlažnej vody, 25 g droždia, 1 polievkovú lyžicu cukru, 1 lyžičku soli.

Väčšinu múky vysypeme do misky a v strede vytvoríme malú jamku. Vodu s cukrom, kvasnice a soľ dobre premiešame, vylejeme do jamky, zasypeme zvyšnou múkou a prikryjeme utierkou. Na teplom mieste necháme odležať približne 30 minút. Potom prísady vymiesime do cesta a necháme odpočívať ďalších 20 minút. Vykysnuté cesto vyložíme na pomúčenú dosku, vyvaľkáme ho do hrúbky prstu a na tenko potrieme horčicou. Na to poukladáme umyté listy špenátu. Do stredu uložíme uvarenú údenú šunku a obalíme ju cestom. Konce cesta silno stlačíme. Šunku v ceste položíme na plech s papierom na pečenie a potrieme ju rozšľahaným vajíčkom. Uložíme ju do vopred ohriatej rúry na 160 °C a pečieme 45 minút, kým cesto nezíska zlatožltú farbu.

Veľkonočný baránok

Na prípravu veľkonočného baránka potrebujeme: 3 vajíčka, 130 g práškového cukru, štipku soli, 1 balenie vanilkového cukru, ½ citróna, 130 ml oleja, 130 g múky, ½ kypriaceho prášku do pečiva, 130 ml vaječného likéru.

Rúru si predhrejeme na 170 °C. Pripravíme si formu na pečenie v tvare baránka, vymastíme ju olejom a vysypeme múkou. Žĺtky vymiešame do spenenia so 70 g práškového cukru, soľou, vanilkovým cukrom a vytlačenou šťavou z citróna. Suroviny musia byť dobre premiešané, preto cesto miešame minimálne 10 minút. Za stáleho miešania pomaly pridávame olej. Zmes vymiešame s vaječným likérom, preosiatou múkou a kypriacim práškom. Z vaječných bielkov a zvyšného cukru vyšľaháme sneh, ktorý opatrne primiešavame do zmesi. Cesto vlejeme do formy na pečenie, vložíme do rúry a pečieme 35 minút. Upečeného baránka vyberieme a necháme 10 minút odpočinúť.  Potom ho vyklopíme z misy a posypeme práškovým cukrom.

 Frankfurtská zelená omáčka je plná byliniek.

Frankfurtská zelená omáčka

Frankfurtskú zelenú omáčku pripravíme z nasledovných surovín: 7 vajec, jogurt alebo kyslá smotana, jemný tvaroh, ½ citróna, soľ, korenie, horčica a rôzne bylinky (petržlenová vňať, pažítka, štiav lúčny, borák lekársky, žerucha, trebuľka, krkavec).

Bylinky umyjeme a ostriháme dlhé stonky z petržlenovej vňate. Vložíme ich do misy, pridáme smotanu alebo jogurt, tvaroh a rozmixujeme ponorným mixérom, aby vznikla zelená omáčka. Podľa chuti pridáme soľ, korenie, horčicu, šťavu z citróna, zamiešame a dáme do chladničky minimálne na dve hodiny. Omáčku podávame s varenými zemiakmi a s vajíčkami uvarenými natvrdo.

Pečená jahňacina s cesnakom a slaninou

Na 4 porcie budeme potrebovať 2 ks jahňacieho stehna, 10 strúčikov cesnaku, celé čierne korenie, mleté čierne korenie, soľ, 100 g prerastenej slaniny, 1 polievkovú lyžicu masla, rozmarín a šalviu.

Jahňacie stehná umyjeme a osušíme. Nahusto ich prešpikujeme cesnakom a nakrájanými kúskami slaniny. Stehná osolíme, okoreníme a potrieme rozpusteným maslom. Mäso vložíme do pekáča, pridáme k nemu celé strúčiky cesnaku, šalviu a rozmarín, podlejeme vodou a vložíme do vopred predhriatej rúry na 180 °C. Pečieme 2 hodiny. Počas pečenia stehná prelievame vypečenou šťavou, aby sa mäso nevysušilo a bolo chrumkavé. Po upečení ho necháme 15 minút odpočívať v teple. Stehná podávame s pečenými zemiakmi a zeleninovým šalátom.

Zdieľajte:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.