23. marca 2015 | autor: Solid Care | žiadne komentáre
Das Ostern čiže Veľká noc patrí v Nemecku k najobľúbenejším sviatkom. Predznamenáva totiž dlhoočakávaný príchod jari po tuhej zime a ukončenie pôstu.
Na zvyky, bez ktorých si na Slovensku Veľkú noc ani nevieme predstaviť, ako oblievanie dievčat studenou vodou či šibanie korbáčmi, tu ale nenatrafíte. Obľúbenou činnosťou na Veľkonočný pondelok je niečo celkom iné, hľadanie veľkonočných vajíčok. Ak ste sa rozhodli stráviť tieto sviatky v zahraničí, prinášame vám zopár rád, ktoré vám pomôžu zorientovať sa a užiť si tento krásny jarný sviatok.
Štátnymi sviatkami sú v Nemecku Veľký piatok a Veľkonočný pondelok, počas týchto dvoch dní sú obchody, úrady, banky aj pošty zatvorené. Vlaky a autobusy jazdia v obmedzených časoch. Školy mávajú veľkonočné prázdniny a to zvyčajne približne dva týždne okolo veľkonočného víkendu. Mnohí Nemci počas sviatkov cestujú, či už za rodinou alebo na výlet. Ak sa rozhodnete využiť tento čas na návštevu múzeá či galérie, pravdepodobne tu natrafíte na mnohých ďalších, ktorí mali podobný úmysel. Preplnené môžu byť aj vlaky či autobusy, ak sa chystáte do reštaurácie, je dobré si v nej vopred zarezervovať miesto.
Asi najpopulárnejším maskotom Veľkej noci je Veľkonočný zajac, ktorého hlavnou úlohou je poschovávať pred deťmi veľkonočné vajíčka a iné maškrty, či darčeky. Veľkonočný zajac je známy po celkom svete a k Veľkej noci jednoducho patrí, malokto ale vie, že pochádza práve z Nemecka. Prvý krát ho vo svojich poznámkach spomenul v roku 1684 profesor medicíny z Heidelbergu. Kritizoval totiž zlý vplyv prejedania sa veľkonočnými vajíčkami na ľudský organizmus. Vďaka nemeckým a švajčiarským novousadlíkom sa neskôr tento zvyk dostal aj do Spojených štátov, kde schováva vajíčka dodnes.
Na Veľkú noc sa Nemci pripravujú zdobením svojich príbytkov či záhrad a podobne ako u nás maľujú veľkonočné vajíčka. Zvykom je ozdobiť tiež veľkonočnými vajíčkami konáriky a vložiť ich do vázy, takúto kyticu volajú der Osterbaum.
Zelený štvrtok, čiže Gründonnerstag je rovnako ako u nás pracovný deň. Veriaci chodia do kostola, aby si pripomenuli poslednú večeru Ježiša Krista. Blíži sa koniec pôstneho obdobia, pred Veľkou nocou sa treba očistiť a v niektorých rodinách preto jedávajú iba zeleninu, väčšinou špenát alebo bylinkové polievky.
Počas Veľkého piatka (Karfreitag) je v Nemecku štátny sviatok, nechodí sa do práce a zatvorené sú všetky obchody. Väčšina rodín v tento deň jedáva jedlá z rýb alebo bylinkové omáčky so zemiakmi varenými v šupke.
Na Bielu sobotu sa v mnohých mestách konajú na námestiach veľkonočné trhy. Nájdete na nich ručne vyrobené veľkonočné vajíčka, rôzne dekorácie či remeselné výrobky. Po nákupoch a nabažení sa príjemnej sviatočnej atmosféry býva zvykom zastaviť sa v pekárni pre tradičný veľkonočný koláč v tvare jahňaťa. Tento koláč sa volá das Gebackene Osterlamm a obľubený je najmä u detí, býva ale aj nemusí byť naplnený krémom. Obľúbený je tiež Osterbrot, ktorý je podobný slovenskému mazancu alebo Rosinenbrot, čiže sladký chlieb s hrozienkami.
Najdôležitejším sviatkom je rovnako ako u nás Veľkonočná nedeľa. Mnohé rodiny chodia na omšu, na ktorej si nechajú farárom posvätiť košík so sladkým chlebom, vajíčkami či šunkou. Po omši nasleduje tradičný veľkonočný obed, pri ktorom sa zíde celá rodina. V Nemecku je zvykom na Veľkonočnú nedeľu jedávať krupicovú polievku a jahňacie mäso väčšinou so šalátom, v ktorom sú okrem zeleniny aj vajíčka. Deti si počas Veľkonočnej nedele vyrábajú slamené hniezda, ktoré rodičia skryjú v dome alebo v záhrade. Do nich potom veľkonočný zajac zanesie rôzne farebné vajíčka a iné maškrty, niekedy to môžu byť aj väčšie darčeky. Na Veľkonočný pondelok ich potom deti hľadajú.
Ak by ste nemali po ruke pekáreň alebo by ste sa rozhodli potešiť klienta alebo klientku tým, že Veľkonočný koláč čiže Gebackene Osterlamm sama napečiete, môžete sa inšpirovať aj týmto receptom. Nezabudnite ale, že naň potrebujete formu na pečenie v tvare jahniatka, prípadne zajaca, sliepky alebo kohúta.
Potrebujete naň:
250 gramov masla,
250 gramov kryštálového cukru,
1 vrecúško vanilkového cukru,
5 vajec,
375 g hladkej múky,
½ čajovej lyžičky citrónovej kôry,
5 polievkových lyžíc mlieka,
2 a ½ čajovej lyžičky prášku do pečiva,
práškový cukor na posypanie.
Príprava koláča nie je zložitá, zvládnete to približne za pol hodinu:
Maslo, cukor a vanilkový cukor vymiešajte spolu do peny, pridajte vyšľahané vajíčka, citrónovú kôru, preosiatu múku spolu s práškom do pečiva a napokon prilejte mlieko zohriate na izbovú teplotu. Cesto vylejte do maslom vymastenej a múkou, strúhankou alebo kokosom vysypanej formy. Ak máte viac druhov zvieratkovských foriem, rozdeľte cesto na viac častí. Rúru predohrejte na 180 stupňov a pečte 40 minút. Keď bude koláč upečený, opatrne ho vyberte z formy a posypte práškovým cukrom. Dobrú chuť a Frohe Ostern!