Hore

Čo na tanier pre seniora s potravinovou alergiou

Pre seniora môže byť jedlo liekom, ale aj jedom v závislosti od toho, či trpí potravinovou alergiou. Na ktoré potraviny si treba dávať pozor?

Potravinová alergia – čo to je?

Potravinová alergia je neprimeraná reakcia imunitného systému na bežné látky, na ktoré organizmus, ktorý netrpí alergiou, nereaguje. Tieto látky označujeme ako alergény. Alergické reakcie sa môžu značne líšiť v závažnosti aj v prejavoch a niektoré z nich môžu byť dokonca smrteľné. Alergia sa dá zistiť pomocou kožných testov alebo vyšetrením krvi na prítomnosť špecifických IgE protilátok.

Príznaky alergie

Príznaky sa objavia zvyčajne po konzumácii alebo po styku s danou potravnou a niekedy sa môžu oneskoriť aj o niekoľko hodín. Medzi najčastejšie príznaky patria:

nádcha môže znamenať aj alergiu

Medzi príznaky potravinovej alergie patria aj problémy s dýchaním, kýchanie a kašel

·       zápcha, hnačky, plynatosť, bolesti a kŕče brucha

·       bolesti hlavy a únava

·       nevoľnosť a zvracanie

·       zápaly

·       atritída

·       dýchacie ťažkosti, nádcha a kýchanie

·       začervenanie a svrbenie pokožky, ekzémy, kožné vyrážky

Typy alergií

K najčastejším potravinovým alergiám patria alergia na kravské mlieko, vaječný bielok, obilniny, orechy a morské plody.  Aby sa zabránilo negatívnym príznakom, musí senior dodržiavať správne nastavený stravovací plán. Pri alergii na mlieko sa vyhnite potravinám ako čokoláda, maslo, syr, smotana, jogurty, pečivo a sušienky, zmrzlina a pod. Kravské mlieko je vhodné nahradiť ryžovým, sójovým, ovseným, pohánkovým, kozím alebo ovčím mliekom. Vhodná je aj konzumácia tofu.

Najčastejšie potravinové alergény, solid care

Najrozšírenejšou a najčastejšou rybou z hľadiska vzniku alergie je treska

Pri alergii na pšenicu sa treba vyhnúť bielej a celozrnnej múke, kuskusu, pšeničným vločkám, strúhanke, pečivu, salámam, šunkám, klobásam a cestovinám. Vhodné alternatívy k pšenici sú ryžová, pohánková a ražná múka, zemiaky, kukurica, cestoviny z ryže, kukurice a pohánky. V obchodoch hľadajte potraviny označené ako bezlepkové alebo gluten-free.

Pri alergii na vajcia sa treba vzdať koláčov, zákuskov, palaciniek ale aj majonézy. Na spojenie cesta môžete namiesto vajec používať prezreté rozmixované banány, bešamelovú omáčku, sójové mlieko, sójovú alebo cícerovú múku zmiešanú s vodou. Pri alergiách je veľmi dôležité čítať zloženie na potravinách, ktoré kupujete a radšej nakupovať v špecializovaných obchodoch.

Alergia vs intolerancia

Rozdiel medzi potravinovou alergiou a potravinovou intoleranciou spočíva v tom, že intolerancia je spôsobená zníženou aktivitou alebo nedostatkom enzýmu, ktorý štiepi látku určitej potraviny. Keďže organizmus nedokáže túto látku stráviť a vstrebať, dochádza k problémom tráviaceho systému, napr. vracanie, bolesti a kŕče brucha, plynatosť alebo hnačky. Veľkým rozdielom je aj to, že alergia sa spravidla prejaví okamžite alebo v priebehu pár hodín, pri intolerancii sa príznaky môžu dostaviť aj o niekoľko dní po konzumácii jedla. Najbežnejším typom intolerancie v populácii je intolerancia laktózy (mliečneho cukru), spôsobená nedostatkom enzýmu laktázy.

Zdieľajte:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Zaujal Vás tento článok?

Prihláste sa na ich odber priamo do Vášho mailu. Nezmeškáte tak žiadne aktuality!